Stockholms Isjaktklubb  113 år  (1901-2014)

Hem - Home

Väder och israpport

Handlare - Equipment

Kite Wing

Var seglar vi    Maps

Kappseglingslicens

Bli medlem - Membership

Klubbhuset - Clubhouse

Klubbens historia Clubhistory (English)

Bilder

Länkar

Klubbens isjakter

Säkerhet - Safety

De bästa videofilmerna

Donate

Verksamhetsberättelse 1996/97

Issituationen började med fin is på Ullnasjön och Fysingen i december. Den 22’a kom mycket snö men vid nyår hade både Värtan och Baggen lagt sig i den stränga kylan. Förhållandena var perfekta med svart is och fin vind. Till skillnad från föregående säsong var nu vindarna betydligt starkare, och förhållandena utslagsgivande. Värtan hade seglingsbar is till mitten av mars. Stockholmscupen i DN-klassen fick flyttas till Ludvika i mitten av mars.

Kappsegling. Klubben arrangerade sex regattor och flera träningsdagar.

Klubbmästerskap seglades den 2 februari. Dubbel klubbmästare i XV- och X-klasserna blev Mats Åkerblad och Jimmy Haglund. Ola Möller blev klubbmästare i DN-klassen, genom 5 raka segrar. Förhållandena var absolut de bästa möjliga.

DN-klassen. Klubbens DN seglare har deltagit i alla större internationella och nationella regattor. I VM deltog Tomas Gross från klubben som kom på 13’e plats av 150 deltagare. Världsklass på Tomas alltså! Seglingarna skedde på Lake St Claire utanför Detroit i USA. På EM som skulle ha seglats i Danmark blev flyttat till Kalmar och igen efter första seglings dagen till Växjö. Tomas Gross tog 6’e platsen och Ola Möller kom på 20’e plats samt Jonas Seweling på 30’e plats. I bronze fleet kom Fredrik Lönegren på 2:a plats. Deltog gjorde även Kjell Wågberg med sonen Andreas. SM seglades på Runn och Gutta Johansson tog 13’e, Ola Möller 18’e och Fredrik Lönegren 30’e platsen.

XV-klassen. EM genomfördes den 3-8 mars på isarna utanför Haapsalu i Estland. Aldrig någonsin har väl ett EM seglats i så underbart väder och på så fina isar. Klubben deltog med Mats Åkerblad/Johan Stolpe som belade 12’e platsen och Lars Lönegen/Tommy Ackered som kom på 17’e plats. SM seglades på Värtan 15-16 februari i stark kyla, hård vind, hård is och solsken. Svensk mästare blev Bertil Palmblad/Jan Wallander med XV S-17. Vid två tillfällen anordnades demonstrationsseglingar med XV-jakter för intresserade. Detta kunde genomföras med maximal säkerhet tack vara att XV-jakterna är tvåsitsiga och alltså styrs och skotas av en erfaren besättningsman.

Medlemmar. 17 st nya medlemmar anslöt sig under året. Sammanlagt hade klubben 161 betalande, 2 hedersmedlemmar och 4 ständiga medlemmar. Stödet till de aktiva seglarna har varit stort. Styrelsen har haft 3 protokollförda möten, samt anordnat årsmöte och trivselarrangemang i klubbhuset. Kappseglingslicens innehavs av 54 st medlemmar.

Klubbmästaren anordnade samkväm och ärtsoppa vid åtta tillfällen i klubbhuset.

Internationellt. De internationella klubb kontakterna ökar stadigt och nu även med USA. Detta kan delvis bero på den ökande användningen av Internet och E-mail som avsevärt förenklat dessa kontakter. Svensk isjaktsegling har de senaste åren nått stora internationella framgångar och de svenska elitseglarna har byggt upp personliga kontakter med isjaktseglare och klubbar runt om i Europa och Nordamerika. Med stöd av Östra Isseglardistriktet har broschyren "Icesailing in Sweden" tagits fram. Den medfördes av Thomas Gross till VM i USA och utdelades bl a till den legendariske isjaktseglaren Buddy Melges.

Stockholm i Oktober 1997

Styrelsen

Last modified:  november 13, 2014

Copyright (c) Ulf Torberger 2007