Stockholms Isjaktklubb  113 år  (1901-2014)

Hem - Home

Väder och israpport

Handlare - Equipment

Kite Wing

Var seglar vi    Maps

Kappseglingslicens

Bli medlem - Membership

Klubbhuset - Clubhouse

Klubbens historia Clubhistory (English)

Bilder

Länkar

Klubbens isjakter

Säkerhet - Safety

De bästa videofilmerna

Donate

EM och SM 1996 i XV-klassen

Falun har ju bästa läget och förutsättningarna för ett EM och SM i XV-klassen. Detta var vår övertygelse när vi drog igång planeringen hösten 1995. Vi övervägde Värtan -för liten- och för mycket folk. Dessutom dyr inkvartering i Storstadens närhet. Vi väntade minst 50-60 personer så vi kunde inte ha dom i klubbhuset. Vi övervägde Storsjön - kanske. Vi övervägde Västerås - kanske. Vi övervägde ytterligare en hel del sjöar, men vi konstaterade snart att Falun och Runn var bäst. Dessutom tyckte vi att lite lokal hjälp av Birger A. och Lasse M. säkert skulle komma till sin plats.

Vikagården

Vi bokade in oss på Vikagården som annars står öde på vintern. Här hade vi plats för alla som skulle komma. Vi svenskar var på plats på Lördagen. Kappseglingen skulle starta på Onsdag. Under helgen och början av veckan anlände allt fler seglare från olika länder. Estland, Holland, Ryssland och till slut Tyskland. Ryssarna hade mest otur. Följande berättades för oss:

Kyrilliska bokstäver - NJET

Alla ryssar skulle åka från St.Petersburg till Tallinn med bilar och trailers. I Tallinn skulle man ansluta sig med Esterna och ta Estline över till Stockholm. Vid den Estniska gränsen kontrolleras pass och registrerings-bevis på bilar och trailers. Nu visade det sig att Ryssarnas trailer hade ryska bokstäver (Kyrilliska) på registrerings skylten. Det gick bra ända tills Estniska tulltjänstemannen skulle registrera dessa i datasystemet. Där blev det stopp. Deras dator hade ju inte kyrilliska tangenter eller bokstäver så ryssarna fick vända hemåt!!!!. Men skam den som ger sig. Två dygn senare hade man lastat om ganska mycket grejor (1,2 ton) i en Van. På taket hade man två sprillans nya XV-jakter, master, bommar och annat för leverans till Holländarna. Dessutom 4-5 uppsättningar extra medar, 5-6 nya segel till svenskar och en massa annat att leverera eller sälja. Till råga på allt fick man in sovsaker, kamera och rätt många ryssar (5-7 st). Allt avlöpte väl eftersom deras bil hade inte Kyrilliska bokstäver.

Runn: 97 cm is

I depån mätte vi upp 97 cm tjock is. Holländarna trodde inte sina ögon, man har aldrig mer än ynka 20cm i Holland, där man ALDRIG kör bil på isen. Hela Runn var försedd med diverse vintervägar kors och tvärs. Dock hade vi oturen att de 3-6 cm snö som låg på isen frös till och blev hård när vi kom, så det var trögt att segla. Det fina vädret gjorde att vinden uteblev, men vi fick flera underbara vinterdagar på isen utan vind. På Tisdagen seglades en del i svaga vindar och ensamma rorsmän i sina jakter. Bilarna fick bogsera ur depån. På Onsdagen öppnades tävlingarna oficiellt, med trumpetstötar, TV-inspelning och massor av journalister och förväntansfulla seglare. Birger och Lasse kom och ljög. Alla var där. Undertecknad hade födelsedag och blev rikligt firad och besjungen av seglarna. Tack igen, det värmde!!

Vänern

Seglingsledningen med Jan "Janne" Hesselman i spetsen tog beslut att flytta det hela till Lidköping och Vänern. Alla 19 st XV-jakter och ytterligare ca. 10 andra stora jakter lastades, och alla körde och kom fram till Lidköping vid skymningen.

1/2 meter genomskinlig is

Lyckan nere i Östra hamnen blev total, alla var mycket uppspelta av att få se blank slät is ända till horisonten i norr. Tänka sig: Hela Vänern med genomskinlig is. Avlastning och riggning. Nu blev alla trötta, och åkte för att sova. Skepparmöte var utlyst till Torsdag kl. 11.00.

EM och SM 1996

En bana med två km mellan märkena lades ut och startlinje, depå och parkeringsplats markerades ut med skyltar. Janne, Tina, Berra och några till gjorde ett jättefint jobb. Ordningen på banan och isen var föredömlig. Men Janne har ju tränat på bortemot 180st DN-seglare tidigare. Så att få ordning på 40st XV-seglare var ett rent nöje.

Vindarna var svaga till måttliga 2-6 m/s. Isen slät som ett nybonat golv, men med några mindre snöfläckar här och var. Strålande solsken och ytterst behagligt väder. Detta var nog säsongens absoluta höjdpunkt. Seglingarna flaggades av i rasande takt, och på tre dagar hade vi seglat både EM och öppna SM. Segrare blev igen Estland med Petchonkin överst på prispallen i både EM och SM !! Utklassning. På avslutningskvällen ordnades årsmötet, prisutdelning och regattamiddag på en närbelägen krog. Vi bodde på det utmärkta vandrarhemmet i Hällekis. Detta kan verkligen rekommenderas till andra tillfällen. Ca. 3 mil från kappseglingsbanan, men det var det värt...

Ulf Torberger

Last modified:  november 13, 2014

Copyright (c) Ulf Torberger 2007